Katecheta 9/2013
E-wydanie
„Katecheta” jest teraz również dostępny Jako e-wydanie!
Na półkę Katechety
Uwaga anioły!
br. Tadeusz Ruciński
KSIĄŻKA
19,90 zł 16,90 zł

Forum „katechety"

Katecheza w służbie wiary, Sprawozdanie z X Nadbałtyckiej Debaty Katechetyków Polskich, Trzęsacz, 10-11 czerwca 2013 roku
Autor: ks. Andrzej Supłat
Artykuł archiwalny
Caritas Christi urget nos (Miłość Chrystusa przynagla nas) [2 Kor 5,14]. „Miłość Chrystusa wypełnia nasze serca i pobudza nas do ewangelizacji. Dzisiaj, tak jak wówczas, wysyła On nas na drogi świata, aby głosić Jego Ewangelię wszystkim narodom ziemi (por. Mt 28,19). Poprzez swą miłość Jezus Chrystus przyciąga do siebie ludzi z każdego pokolenia: w każdym czasie zwołuje on Kościół, powierzając mu głoszenie Ewangelii, z nakazem, który zawsze jest nowy” (PF 7). Doświadczenie miłości zawsze jest siłą napędową, której nie da się zatrzymać. Tak samo jest z wiarą. Spotkanie ze Zmartwychwstałym powoduje, że serce pała, gdy słucha Słowa i rozpoznaje swojego Umiłowanego przy dzieleniu chleba. Z tego spotkania czerpie się siły do głoszenia wiary w Niego. „Wiara bowiem rośnie, gdy przeżywana jest jako doświadczenie otrzymanej miłości i kiedy jest przekazywana jako doświadczenie łaski i radości” (PF 7).

To jest artykuł płatny.

Aby przeczytać go w całości kup dostęp za 1 kredyt.